Bouwrecht

15 december 2020

‘Bouwbedrijven gaan haast nooit na één project failliet’

Een bedrijf dat na een probleemproject failliet gaat? Dat is eerder uitzondering dan regel, zeiden we tegen Cobouw, hét mediaplatform voor de bouw en infra. “Dan moet er wel heel wat fout zijn gegaan.”

De advocaten van HJF doen deze uitspraak na een recent faillissement van het bedrijf Fit 4 the Future. Het dochterbedrijf van Renolution kon na één misgelopen opdracht al de biezen pakken.

Fit 4 the Future is niet het enige bedrijf dit jaar dat na een conflict met de opdrachtgever ten onder ging. Wegenbouwer P. Hussaarts had weliswaar problemen bij twee projecten, maar had ook niet genoeg buffer om dit op te vangen. Voor ontwikkelaar E&E dreigt een faillissement als een probleemproject in Helmond niet snel wordt opgelost.

'Bedrijven wedden eerder op te veel paarden'
Een nieuwe trend? Volgens de bouwrechtadvocaten valt dit mee en zijn hier sprake van incidenten. “Het is eerder zo dat bouwbedrijven op te veel paarden wedden”, zegt Jan Bontenbal van HJF advocaten. “Ze nemen dan vier of vijf projecten aan en redden het dan niet om al deze projecten goed af te ronden. Dit gebeurde een paar jaar geleden erg veel. Bedrijven namen maar zoveel mogelijk aan, om hun hoofd boven water te houden. Dat werkt natuurlijk niet.”

Als je maar van één project afhankelijk bent, loop je simpelweg te veel risico, vult Pim Nuiten van Bowmer en Nuiten advocaten aan. “Wanneer je voor slechts een opdrachtgever werkt en die besluit niet op tijd te betalen, heb je een probleem. Veel kleinere aannemers en beginnende bedrijven zoeken daarom combinaties, omdat ze zo ruimte in kunnen bouwen om andere projecten aan te pakken.”

‘Heel wat mis zijn gegaan’
Natuurlijk zijn er heus wel start-ups in de bouw die al binnen een jaar failliet gaan, nuanceert Bontenbal, maar als een opdrachtgever ruim vijf ton niet wil betalen, wat bij Fit 4 the Future het geval was, moet er behoorlijk wat loos zijn. “Dat doet een opdrachtgever echt niet zomaar. Die heeft een plicht tot betalen. Dan moet er heel wat mis zijn gegaan bij dat bouwproject.”

Bovendien zijn er het laatste jaar juist véél minder faillissementen, stellen de advocaten. “Het is verschrikkelijk druk in de sector. De coronacrisis lijkt aan de bouw voorbij te gaan”, schetst Bontenbal.

Slechts twee faillissementen door corona
Ook Nuiten ziet nauwelijks bouwbedrijven ten onder gaan. “Bij ons zijn er slechts twee coronagerelateerde faillissementen geweest uit de bouw. Als je nagaat dat in het topjaar 2013 tien tot vijftien faillissementen per week werden uitgesproken, is dat heel erg weinig.”

Beide advocaten verwachten niet dat dit beeld in 2021 snel verandert. Bontenbal gelooft zelfs dat de bouw het veel langer zal uithouden dan andere sectoren. “Er is zo ontzettend veel aanbod in de sector. Ook van de PFAS- en stikstofcrisis wordt minder hinder ervaren. Ik geloof daarom niet dat we op korte termijn meer faillissementen kunnen verwachten.”

‘Vreemde wereld’
Nuiten hoort ook alleen maar positieve geluiden. Pas als de overheidssteun wegvalt en de belastingdienst weer om betalingen gaat vragen, kan dat ook effect hebben op de bouwsector. “Maar ik durf het haast niet meer te voorspellen. Het is zo’n vreemde wereld waarin we nu leven.”

Bovenstaand artikel door Marije de Leeuw verscheen op 1 december 2020 online op Cobouw.nl (alleen voor abonnementhouders).

Laatste nieuws

Franchise

Verjaringsperikelen bij prognose-zaken

Indien een franchisenemer bij het aangaan van de franchiseovereenkomst ondeugdelijke prognoses heeft gekregen van zijn franchisegever kan hij in sommige gevallen de franchiseovereenkomst vernietigen op grond van dwaling. Maar dat moet hij dan wel binnen een bepaalde termijn doen. Is de franchisenemer te laat met zijn beroep op dwaling dan is zijn vordering verjaard.

25 november 2022

Meer hierover

Franchise

Franchisegever moet schadevergoeding voldoen omwille van onregelmatige beëindiging

Het onregelmatig beëindigen van een franchiseovereenkomst zorgt er voor dat de partij, die ten onrechte beëindigt, schadeplichtig wordt jegens de andere partij. En dat kan grote financiële gevolgen hebben, zoals ook blijkt uit de casus die in deze blog wordt besproken.

9 november 2022

Meer hierover

Franchise

Franchisenemer vraagt tevergeefs vernietiging non-concurrentiebeding

Een postcontractueel non-concurrentiebeding is een beding dat een franchisenemer na het einde van de franchiseovereenkomst verbiedt om met de formule concurrerende activiteiten te ontplooien. Een franchisenemer die is gebonden aan een dergelijk postcontractueel non-concurrentiebeding kan zich op allerlei standpunten stellen om de werking van dit beding aan te tasten. Vaak blijkt echter dat deze standpunten niet tot het gewenste resultaat leiden, te weten het terzijde schuiven van het postcontractuele non-concurrentiebeding, zoals ook blijkt uit de volgende casus.

6 oktober 2022

Meer hierover